De oudste spelen ter wereld komen uit alle hoeken van de wereld. Ze zijn net zo verschillend als de culturen die ze hebben uitgevonden, maar ze hebben ook een universele aantrekkingskracht op onze oerinstincten. Deze spellen worden al eeuwenlang gespeeld, en sommige worden nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. Sommige zijn zo oud dat we niet eens weten wie ze bedacht heeft! In plaats van ons te richten op één bepaalde regio of cultuur, laten we eens kijken naar enkele van de oudste bordspellen ter wereld. Deze bordspellen hebben de tand des tijds doorstaan – en ze brengen ook nu nog een modern publiek in vervoering.
Tafl
Tafl (of Tablut, Tabloid of Fox games) is een familie van bordspellen die al duizenden jaren in Noord-Europa en Scandinavië worden gespeeld. Het spel wordt gespeeld met twee spelers, elk met zestien stukken. De stukken worden vaak voorgesteld door gesneden houten lopers, maar kunnen ook gemaakt zijn van dierenbotten, munten, of zelfs gewoon stukken gekleurde stof. De oorsprong van het spel is onbekend, maar aangenomen wordt dat het spel meer dan 1000 jaar oud zou kunnen zijn. Tafl-spellen werden mogelijk gespeeld als voorloper van het schaken in Noord-Europa. Het spel werd gespeeld met een groot geruit bord, en stukken werden verplaatst zoals bij schaken. Stukken werden over het bord verplaatst als schaakstukken, waarbij de koning en koningin het sterkst waren. Het spel was afgelopen wanneer een speler alle stukken van zijn tegenstander had geslagen, of ze had stilgelegd zodat ze geen andere zet meer konden doen. Het Tafl-spel werd in Scandinavië op grote schaal gespeeld tot de 12e eeuw, toen het grotendeels werd vervangen door het schaakspel. De Tafl-spellen waren de eerste spellen die met speciale dobbelstenen werden gespeeld. Deze dobbelstenen hadden zes zijden en drie getallen.
Schaken
Schaken is ontstaan in India, maar vond zijn weg door Eurazië en vervolgens naar West-Europa. Het spel werd uitgevonden rond de 6e eeuw, als een strategiespel. Het werd gespeeld door de adel als vorm van vermaak en als competitie. De eerste schriftelijke documentatie over schaken komt uit Noord-India, waar het spel werd gespeeld op een bord van 10 x 10 velden. Het spel verspreidde zich snel door Azië, en het bord van 10 x 10 werd overgenomen door andere culturen. Tegen de 9e eeuw kwam het spel aan in West-Europa, waar het bord en de stukken werden aangepast aan hun cultuur. Het spel wordt gespeeld met twee spelers, elk met 16 stukken. De stukken worden meestal in dezelfde volgorde opgesteld, maar ze kunnen in een willekeurig patroon op het bord worden geplaatst. Het doel van het spel is de koning van de tegenstander te slaan. De regels van het spel zijn zeer eenvoudig, en kunnen door iedereen snel worden geleerd. Het spel heeft een rijke geschiedenis, en is op elk continent gespeeld. Veel culturen hebben hun eigen variaties van het spel gemaakt, met verschillende regels, stukken en borden.
Dammen
Dammen is ontstaan in Noord-Afrika rond de 1e eeuw, en heeft zich verspreid naar bijna alle uithoeken van de wereld. Het spel wordt gespeeld met twee spelers, op een geruit bord met zwarte en rode velden. Het spel wordt gespeeld door stukken van het ene naar het andere veld te verplaatsen. Het doel van het spel is om alle stukken van de tegenstander te slaan. Het spel is zeer eenvoudig te leren, en kan door bijna iedereen gespeeld worden. Het spel is door verschillende culturen aangepast en er zijn nieuwe regels gemaakt. Checkers is gespeeld op veel verschillende borden, met verschillende kleuren velden. Het spel is genoemd naar het Engelse woord “to check”, dat belemmeren of hinderen betekent. Het woord “checkers” wordt ten minste sinds 1544 gebruikt.
Hnefatafl
Hnefatafl is een oud bordspel dat in heel Noord-Europa werd gespeeld. Het spel is vermoedelijk bijna 2000 jaar oud, en wordt gespeeld met twee spelers op een geruit bord. Het spel wordt gespeeld door stukken op het bord te plaatsen of van het bord te verwijderen. Het doel van het spel is om de koning van je tegenstander te veroveren door hem te omsingelen. Het spel heeft een rijke geschiedenis, en is in veel verschillende culturen gespeeld. Het spel was erg populair in Noord-Europa, en archeologisch bewijs toont aan dat het in heel Noord-Europa werd gespeeld. Het spel werd gespeeld op borden van verschillende afmetingen, en de regels van het spel varieerden per regio. Hnefatafl was populair bij de Angelsaksen, en werd door veel verschillende culturen gespeeld.
Go in Baduk
Go in Baduk is een strategiespel dat gespeeld wordt op een raster van 19 x 19. Het spel vindt zijn oorsprong in het oude China, en zou meer dan 4000 jaar oud zijn. Het spel wordt gespeeld met twee spelers, die afwisselend stenen op het bord plaatsen om grondgebied te claimen. Het doel van het spel is om meer gebied te creëren dan je tegenstander. Het spel wordt gespeeld op een rasterachtig bord, met zwarte en witte kleuren. Het bord is kleiner dan veel traditionele borden, omdat de stukken op de kruispunten van het raster worden geplaatst in plaats van op de vierkanten. Het spel is afgelopen als een speler al het gebied op het bord van zijn tegenstander heeft veroverd. Het spel is een van de populairste spellen ter wereld en wordt in meer dan 80 landen gespeeld. De regels van het spel zijn zeer eenvoudig, en kunnen snel worden geleerd.
Shogi
Shogi is een van de populairste spellen in Japan, en wordt verondersteld meer dan 1000 jaar oud te zijn. Het spel wordt gespeeld tussen twee spelers op een bord van 9 x 9 met stukken die representatief zijn voor het middeleeuwse Japan. De stukken worden geplaatst op de kruispunten van het raster, in tegenstelling tot de vierkanten. De stukken worden verplaatst door de speler, zoals Go in Baduk. Het doel van het spel is het slaan van het koningsstuk van de tegenstander. Shogi wordt al sinds de 16e eeuw gespeeld op een kleiner rasterachtig bord. Het spel wordt gespeeld door twee personen, met zwarte stukken door de speler aan de rechterkant en witte stukken door de speler aan de linkerkant. Het spel eindigt wanneer een speler alle stukken van de tegenstander heeft geslagen. Het spel wordt in veel verschillende landen gespeeld, en men denkt dat het spel door handelaren is verspreid.
Samenvatting
Dit zijn de oudste spellen ter wereld. Al deze spellen worden gespeeld op een geruit bord met zwarte en witte stukken. Veel van de spellen worden al duizenden jaren gespeeld, en sommige zijn van generatie op generatie doorgegeven. Deze spellen zijn net zo verschillend als de culturen die ze hebben uitgevonden, maar ze hebben ook een universele aantrekkingskracht op onze oerinstincten. Deze spelen worden al eeuwenlang gespeeld, en sommige worden nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. Dit zijn de oudste spellen ter wereld, en miljoenen mensen genieten er nog steeds van!