Er is geen betere manier om jezelf onder te dompelen in een virtuele wereld dan met een monitor ontworpen voor gaming. Met de juiste hardware gaat uw ervaring als gamer naar een hoger niveau. Er zijn tal van verschillende factoren te overwegen bij het kopen van een nieuwe gaming monitor, zoals responstijd, resolutie en dynamisch bereik. Deze koopgids helpt je te begrijpen wat deze termen betekenen en welke kenmerken het belangrijkst zijn bij het kiezen van de juiste pc-monitor voor jou. Dus lees verder en laat je informeren voordat je je installatie upgrade!

Wat moet je zoeken in een PC monitor voor gaming?

De belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe monitor zijn de resolutie, het dynamisch bereik en de reactietijd. De resolutie bepaalt hoeveel pixels het scherm heeft en dus hoe helder het beeld zal zijn. De meeste gamers geven de voorkeur aan een Full HD-monitor met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe duurder de monitor waarschijnlijk is. Dynamisch bereik is het verschil tussen de donkerste en helderste delen van het beeld. Een hoger dynamisch bereik betekent dat de monitor meer details kan weergeven in zowel donkere als lichte scènes. De reactietijd verwijst naar hoe snel het scherm van zwart naar wit en omgekeerd kan overgaan. Hoe lager de reactietijd, hoe beter, omdat dit het wazige of spookeffect vermindert wanneer het beeld niet zo snel beweegt. U moet ook rekening houden met het type paneel dat uw monitor gebruikt, zoals een IPS- of TN-paneel.

Welke resolutie moet u kiezen?

De resolutie van je monitor bepaalt hoeveel pixels hij bevat en dus hoe helder het beeld zal zijn. Bij het kiezen van een pc-monitor voor gaming geven de meeste gamers de voorkeur aan een Full HD-monitor met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het belangrijkste om te onthouden bij het kiezen van een monitor is dat deze dezelfde resolutie heeft als de grafische kaart in je computer. Want als je een monitor hebt met een hogere resolutie dan je grafische kaart aankan, zal het beeld er wazig of vervormd uitzien. Als je een budget gaming PC hebt met geïntegreerde graphics, moet je een monitor kiezen met een lagere resolutie. Je moet er ook voor zorgen dat de monitor compatibel is met het besturingssysteem op je computer. Als u een gaming PC met een discrete grafische kaart hebt, kunt u een monitor met een hogere resolutie kiezen. Welke monitor je ook kiest, een hogere resolutie zorgt voor een duidelijker en gedetailleerder beeld.

Hoe zit het met de grootte en de schermverhouding?

U kunt kiezen uit twee verschillende schermformaten wanneer u een nieuwe monitor koopt, 19-inch of 24-inch schermen. De populairste keuze voor gaming is een 24-inch monitor. Welk formaat monitor u kiest, hangt af van uw pc-opstelling en persoonlijke voorkeur. Als je een groot bureau hebt, wil je misschien gaan voor een grotere monitor voor meer ruimte. Heb je weinig ruimte op je bureau, dan is een kleinere monitor misschien beter. De schermverhouding van uw monitor verwijst naar de vorm van het scherm. Er zijn twee basis schermverhoudingen beschikbaar, 16:9 en 16:10. 16:9 is de meest voorkomende verhouding op de huidige markt en wordt gebruikt in de meeste moderne gaming monitoren. 16:10 wordt vaker gebruikt in oudere modellen monitoren. De meeste gamers verkiezen 16:9 boven 16:10 omdat het een bredere kijkhoek biedt met een betere beeldkwaliteit en een hoger niveau van immersie.

Verversingssnelheid: Hoe vaak kan uw monitor per seconde verversen?

De verversingssnelheid van een monitor verwijst naar het aantal keren dat het scherm per seconde kan verversen. Hoe hoger de vernieuwingsfrequentie, hoe vloeiender de beweging op het scherm zal zijn. De meeste gaming monitoren hebben een refresh rate van ten minste 60 Hertz, maar er zijn enkele modellen met refresh rates tot 240 Hertz. Verschillende gaming genres zullen profiteren van verschillende verversingsfrequenties. Gamers die graag snelle first-person shooters spelen, moeten op zoek naar een monitor met een hogere verversingsfrequentie. Het tegenovergestelde geldt als u trage strategiespellen speelt, zoals Civilization, waar een lagere vernieuwingsfrequentie het beste zou zijn. Een hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat het scherm snel reageert op elke beweging op het scherm. Dit vermindert de bewegingsonscherpte en laat de beelden op het scherm veel vloeiender lijken.

Hoe kiest u tussen IPS- en TN-panelen?

Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten monitorpanelen die in PC gaming monitoren worden gebruikt: TN-panelen en IPS-panelen. Een TN paneel zal een snellere reactietijd hebben dan een IPS paneel, maar het zal niet zo goed zijn in het weergeven van details in donkere scènes. Een IPS-paneel geeft meer details weer in zowel donkere als lichte scènes, maar heeft een langzamere reactietijd. De beste oplossing voor gamers is om een monitor te kopen met zowel een IPS-paneel als een hoge verversingssnelheid. Als u precies wilt weten hoe elk paneeltype presteert, kunt u een side-by-side vergelijking van verschillende monitoren doen. Dit zal u ook helpen beslissen wat voor soort schermverhouding u wilt en of een gebogen scherm het beste voor u zou zijn.

Moet u voor ultrawide of gebogen gaan?

Last but not least wil je misschien kiezen tussen een ultrawide monitor en een gebogen monitor. Een ultrawide-scherm is ontworpen in een zeer breed formaat, waardoor het geschikt is voor gaming, media en productiviteit. Een gebogen scherm is ontworpen met een lichte curve die zich om uw gezichtsveld wikkelt. Dit maakt het meer immersief en geschikt voor gaming. Het grootste verschil tussen deze twee soorten monitoren is hun ontwerp. Als u het meeste wilt halen uit uw game-ervaring, moet u kiezen voor een monitor met een ultrawide of gebogen ontwerp. Je moet ook beslissen hoeveel je bereid bent te besteden aan je nieuwe monitor. De markt voor gaming monitoren is zeer concurrerend, zodat u hoogwaardige producten kunt vinden op veel verschillende prijspunten.