Het is bijna een tweede natuur om een PC monitor te gebruiken voor werk, school of vrije tijd. U staat er misschien niet bij stil, maar u gebruikt een van de meest geavanceerde stukjes technologie tot nu toe. De monitor heeft sinds zijn ontstaan in 1981 een lange weg afgelegd en wordt met elke nieuwe release steeds beter. De monitor is geëvolueerd van monochrome CRT-monitoren naar moderne IPS LCD-monitoren met een betere resolutie en kijkhoeken. Laten we eens kijken naar de geschiedenis van PC-monitoren.

1980 – Van monochroom naar kleur

Een van de eerste monitoren ooit gemaakt was in 1980. Het had een monochroom CRT-scherm met een resolutie van slechts 80×25 pixels. Deze monitor was ontworpen voor de IBM 5100 computer. Hij was groot, log en op zijn zachtst gezegd lelijk. De eerste PC monitor met kleur kwam uit in 1983. Hij werd gemaakt door HP. Het had een 9-inch scherm met een resolutie van 640×480 pixels. Deze monitor was met 1500 dollar per stuk vrij duur. De kosten van de monitor waren waarschijnlijk een reden waarom de PC-monitor niet aansloeg bij het publiek.

1991 – De dunne-bezel-revolutie

In 1991 bracht IBM de eerste thin-bezel monitor uit. Dit was een enorme stap voorwaarts in de evolutie van PC-monitoren omdat ze slanker en dunner werden. Dit was de eerste stap om de monitor esthetischer te maken. De monitor had een scherm van 15 inch en een resolutie van 1024×768 pixels. De allereerste PC-monitor met een plat scherm verscheen in 1996. De monitor had een 15-inch scherm en een resolutie van 1280×1024 pixels. De eerste 21-inch monitor met een plat scherm werd in 1998 uitgebracht door HP. Dit was een enorme stap vooruit in termen van schermoppervlakte op de monitor. Hij had een resolutie van 1280×1024 pixels en een verversingssnelheid van 75Hz. Het was een CRT-monitor. De eerste LCD-monitor met een plat scherm werd in 2000 uitgebracht door Apple. Het had een scherm van 21 inch en een resolutie van 1680×1050 pixels. Het was een TFT-monitor.

2000: Monitoren met vloeibare kristallen worden populair.

De allereerste LCD-monitor met een plat scherm werd in 2000 uitgebracht door Apple. Het had een 21-inch scherm en een resolutie van 1680×1050 pixels. Het was een TFT-monitor. Andere merken, zoals Dell, HP en Viewsonic, brachten verschillende modellen TFT LCD-monitoren uit. TFT LCD-monitoren werden ongelooflijk populair bij gebruikers omdat ze veel goedkoper te maken waren dan CRT-monitoren. Kwalitatief waren TFT LCD-monitoren echter niet zo goed als CRT-monitoren. Dit kwam omdat de TFT LCD-monitoren een kortere levensduur en kortere reactietijden hadden. TFT LCD-monitoren waren ook berucht voor het produceren van ghosting en bewegingsonscherpte bij het spelen van games en het bekijken van video’s. Daarom waren CRT-monitoren nog steeds de betere optie voor gamers en mensen die veel videobeelden bekeken.

2003 – Standaardisatie van DVI- en HDMI-poorten.

De eerste monitor ooit met DVI- en HDMI-poorten werd in 2003 uitgebracht door Viewsonic. Dit waren de eerste standaard PC-poorten die werden gebruikt om de PC met de monitor te verbinden. Daarvoor gebruikten PC-monitoren verschillende poorten, zoals VGA, SCART en S-Video. Deze verschillende poorten betekenden dat je verschillende kabels nodig had om je monitor op je computer aan te sluiten. Dit maakte het inefficiënt en duur om monitoren te bouwen, vooral als je een groot bedrijf was. Met de komst van DVI en HDMI werd de markt voor PC-monitoren gestandaardiseerd. Dit betekende dat alle pc-monitoren nu DVI- of HDMI-poorten gebruikten, waardoor alle monitoren nu gemakkelijk op andere apparaten konden worden aangesloten. Dit was een enorme sprong voorwaarts in de evolutie van PC-monitoren.

2004 – Dunne randen keren terug in monitoren met een beeldverhouding van 16:9.

In 2004 keren dunne randen terug in 16:9 beeldschermen. Deze hadden een extreem dunne rand die het scherm volledig omsloot. Dit was een belangrijke toevoeging aan het ontwerp van monitoren omdat het ze esthetischer maakte. Er was echter één probleem met deze monitoren – ze hadden niet genoeg ruimte om de nodige hardware in de monitor te plaatsen. Als gevolg daarvan hadden de monitoren een uitstulping aan de achterkant om alle benodigde hardware te plaatsen. Dit was een beetje een probleem voor de esthetiek, omdat het betekende dat de monitoren niet helemaal vlak waren aan de achterkant.

2006 – Meer gestandaardiseerde resoluties en poorten.

In 2006 verscheen de allereerste monitor met een resolutie van 2560×1440. Het was een 27-inch monitor en werd uitgebracht door HP. Dit was een enorme sprong voorwaarts in de monitortechnologie, want de resolutie was vier keer hoger dan de standaard 1280×1024 monitorresolutie. De monitor had ook een extra brede beeldverhouding van 16:9. De allereerste monitor met een resolutie van 3840×2160 verscheen in 2008. Het was een 30-inch monitor en werd uitgebracht door HP. Dit was weer een enorme sprong voorwaarts in de monitortechnologie, want het was acht keer hoger dan de standaard 1280×1024 monitorresolutie. Hij had ook een extra brede beeldverhouding van 16:9.

2018 – Ultrabrede PC-monitoren met hoge resolutie

Vandaag de dag hebben pc-monitoren hun hoogtepunt bereikt. Ze hebben ultrabrede schermen met een hoge resolutie die perfect zijn voor werk en gaming. Deze monitoren zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar in alle verschillende resoluties, maten en beeldverhoudingen. Qua design zijn PC-monitoren nog nooit zo strak geweest. Ze worden geleverd met dunne randen die perfect zijn voor multi-monitor setups. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart en zilver. PC-monitoren zijn nu beschikbaar met een verscheidenheid van verschillende premium functies, zoals hoge verversingsfrequenties, G-Sync en FreeSync, hoog dynamisch bereik (HDR), en gebogen schermen. Pc-monitoren zijn nu geavanceerder dan ooit tevoren.

Conclusie

De geschiedenis van de pc-monitor is een fascinerende reis door de technologische vooruitgang. Het is verbazingwekkend te bedenken hoe ver ze zijn gekomen, en ze blijven elk jaar vooruitgang boeken. We kunnen ons alleen maar afvragen wat de volgende evolutie in beeldschermtechnologie zal zijn.